keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Valotaidetta öljysäiliö 468, maagisella Kruunuvuorenrannalla

Light installation and art in old oil container, in east-Helsinki. Öljysäiliössä numero 468 oli avoimet ovet 29.09.2018. Se on sekä hauska ja jännittävä paikka vierailla pimeällä, koska valojen liikkuvuus riippuu tuulen määrästä. Tai vastaavaa. Voi leikkiä vaikka Salaisia kansioita... Kakarat olivat huomanneet kuinka säiliössä kaikuu, joten valokuvaajat valokuvasivat valotaidetaa 365 asteella, ja vähän ylikin. Ja kakarat testasivat kaikua ja volyymiä. Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Se on toteutettu World Design Capital Helsinki 2012 -projektina. Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa.... Tässä osa niistä:
Kamerat cameras: Lumix: Panasonic Lumix TZ7 and Panasonic Lumix GX800. By Satu Ylavaara Photography 2018:


valomuodostelmat muistuttivat milloin amerikkalaisten sotilaiden hautoja Vienamin jälkeen, ja milloin Rob Halfordin niittitakkia. 


Valotaidetta öljysäiliössä nro 468, Kruunuvuorenrannalla

Lumix TZ7

Lumix GX800


säiliö sisältä väreissä
säiliö ulkoa mustavalkoisena 

© Satu Ylavaara Photography 2018Lue lissää taiteilijasta ja valotaiteesta Lighting Design Collective | Light Beyond Lighting sivulta englanniksi:

"“Right now the light art scene has become utterly fascinated by a unique and highly innovative project in Finland. Silo 468 in Helsinki incorporates media design in light art as a part of architecture – the most modern form of light art and architectural lighting rolled into one. It is both an expression of today’s digital world and an indication of what lighting design is destined to become”
JOACHIM RITTER, EDITOR,  PROFESSIONAL LIGHTING DESIGN MAGAZINE"

Lue lissää alueesta: Uutta Helsinkiä -sivulta 

"Vanhaan öljysäiliöön rakennettu valo- ja maisemateos Öljysäiliö 468 on saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Teos viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen.

Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa, joiden kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja keskiyöllä muuttuu punaiseksi. Valojen nopeutta säätelee tuulen rytmi.

Säiliöön pääsee tutustumaan joka syksy avointen ovien viikonloppuina. Sitä voi myös vuokrata tapahtumiin.

Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Se on toteutettu World Design Capital Helsinki 2012 -projektina."

Mutta samalta sivulta myös:

"Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistus ja valotaideteokset ovat Kruunuvuorenrannan tavaramerkki. Valotaidetta tullaan näkemään yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa.

Valotaidetta syntyy rakentamisen tahdissa"

Mutta miksi Kruunuvuorenranta pitää rakentaa täyteen? Miksi Kruunuvuoren huviloita ei korjattu vaan annettiin mädätä? Miksi joku aikoo tuhota ikimetsän Kruunuvuoressa?

Kannattaa olla tarkkana mitä huudeille yritetään tehdä, ettei Helsinkiä täysin pilata.
Instagram kuviani ja videoita, joissa tosiaan ei ollut mikrofonin päällä Ransua, joten hyvin kohisee ja rapisee, rakit ulvovat ja muuta kaupungin ääntä: